Silniční doprava

Středočeský kraj chce vypsat v červenci tendr na nové dopravce

Středočeský kraj chce v červenci vypsat výběrové řízení na provozovatele všech autobusových linek, na které kraj přispívá.

Noví přepravci by měli cestující vozit od března příštího roku. ČTK to dnes sdělila mluvčí hejtmanství Berill Mascheková. Nová soutěž by měla podle dřívějšího vyjádření hejtmana Davida Ratha (ČSSD) dopravu zlevnit a zkvalitnit. Zrušení stávajících smluv s dopravci a jejich nový výběr kritizuje opozice. Obává se toho, že zanikne systém pražské i středočeské integrované dopravy. 
    
Podle Maschekové bude do konce února připravena zadávací dokumentace, která se bude doplňovat o připomínky obcí. Na přípravě podmínek tendru a připomínek se prý mohou aktivně podílet i autobusoví dopravci. „Vize soutěže spočívá v rozdělení kraje na 52 oblastí po zhruba deseti až 20 linkách a na 25 samostatných páteřních linek, jejichž výběr bude spočívat zejména na efektivitě z hlediska nákladů,“ naznačila Mascheková. 
    
Středočeský kraj původně plánoval, že stihne nové dopravce vybrat ještě letos. Loni kvůli tomu dostali všichni autobusoví dopravci výpovědi, které měly skončit na konci letošního května. Výpovědní lhůtu však nakonec musel kraj prodloužit o dalších devět měsíců. Redukci spojů a nové výběrové řízení Mascheková zdůvodňuje tím, že kraj letos dostal od vlády o 1,4 miliardy korun méně než loni. 
    
Plány kraje dlouhodobě kritizuje opozice i starostové středočeských obcí. Založili kvůli tomu dopravní fórum Dopravu neřežeme – dopravu řešíme. Starostové hejtmanství vytýkají to, že svůj záměr neprojednalo s obcemi a hlavním městem. Obávají se toho, že zanikne systém pražské i středočeské integrované dopravy a že cestující budou muset na hranici s hlavním městem přestupovat. Požadují, aby kraj svoji vizi přehodnotil, přepracoval a odsunul.
 

Přečtěte si také

Back to top button