Zprávy

Souboj moderních a konvenčních rukavic pro skladníky

Co ukázaly výsledky zátěžových testů v ostrém provozu?

Společnost Ardon Safety oznamuje výsledky srovnávacích testů technologicky pokročilých versus konvenčních pracovních rukavic z tradičních materiálů. Smyslem zátěžové zkoušky bylo prověřit reálnou odolnost ochrany rukou v ostrém provozu a získat věrohodná data z autentického prostředí. Zátěžové testy patří mezi nástroje bezpečnostních auditů, které pomáhají firmám z logistiky, skladování a dalších oborů zefektivnit investice do povinného ochranného vybavení pro zaměstnance a vylepšit celkový systém bezpečnosti práce. Ardon Safety patří v Česku mezi hlavní dodavatele pracovních prostředků a pomůcek a ročně firmám dodá řádově desítky miliónů párů rukavic.

Kritéria testování. Nejprodávanější konvenční rukavice versus moderní typy
Ve srovnávacích zátěžových testech se utkaly technologicky pokročilé rukavice MaxiFlex s integrovanou technologií ADAPT. Mají ergonomický úplet, který je navíc impregnován agentem zamezujícím pocení. Rukavice jsou dále zhotoveny z nitrilové pěny, kterou je pokryta dlaňová část pro lepší úchop a delší životnost rukavice. V druhé skupině jim konkurovaly bavlněné a kombinované kožené pracovní rukavice, které patří v průmyslu k nejprodávanějším typům. „Srovnávali jsme odolnost proti oděru, životnost i komfort nošení a hodnotili jsme také citlivost úchopu. Cílem testů bylo demonstrovat nákupčím i bezpečnostním pracovníkům nové možnosti a rozdíly v oblasti ochrany pracovníků s přihlédnutím k běžným rozhodovacím parametrům – ceně a kvalitě ochranného vybavení,“ přibližuje Ondřej Švadlenka z Ardon Safety, specialista na ochranu rukou.

Kožené a bavlněné rukavice. Přežitek v logistice?
Ondřej Švadlenka osobně považuje používání kožených či bavlněných rukavic v logistice za přežitek a velkou škodu. „Používání těchto typů rukavic se v praxi zabetonovalo u nákupčích zejména kvůli opticky nízké ceně. Na co již ale nákupčí při nakupování od stolu zapomíná, je vysoká spotřeba levných rukavic, která je logicky dána jejich nízkou kvalitou a tedy krátkou životností. Zátěžové testy prokázaly vyšší bezpečnost i spokojenost zaměstnanců i lepší poměr cena/výkon ve prospěch moderních rukavic, i když jsou na první pohled dražší. Díky moderní kompozici totiž vydrží i desetkrát déle než konvenční typy. Ve finále při přechodu na vyspělejší rukavice vůbec nedošlo k navýšení rozpočtu,“ objasňuje Ondřej Švadlenka.

Co zjistily srovnávací testy u obou testovacích skupin
Výsledky rozdílových testů potvrdily, že rukavice prošly obrovským technologickým vývojem a konvenční materiály jsou zastaralé a mají kratší životnost. „U dobrovolníků vybavených moderními rukavicemi jsme zaznamenali pozitivní zpětnou vazbu v rámci všech sledovaných parametrů, tedy komfort, zručnost, cit a ochrana. Nákupčí byl spokojen se srovnáním délky životnosti, které hovořilo jasně ve prospěch nových modelů. S nižší spotřebou jdou ruku v ruce nižší náklady na odpady a kratší čas strávený obměnou použitých rukavic. Inovované pracovní prostředky přinášejí jednoznačné benefity, které jsou měřitelné v číslech a přispívají k lepšímu hospodaření firmy i spokojenosti a produktivitě zaměstnanců,“ dodává k výsledkům testů Ondřej Švadlenka z Ardon Safety.

Vyšší náklady na odpadové hospodářství a logistiku firem
Také Alena Komolá, expertka na bezpečnost práce a lektorka z poradenské společnosti Bureau Veritas, hovoří o tom, že nevhodně zvolené či zastaralé OOPP neposkytují účinnou ochranu proti rizikům a zvyšují i náklady na odpadové hospodářství a logistiku firem. Vysvětluje to na jednoduchém příkladu z praxe. „Nákupčí pořídili zaměstnancům pracovní rukavice, které chrání jejich ruce před škodlivými látkami 6 hodin. Jenže pracovní směna trvá 8 hodin, takže jsou nuceni v jednom dni použít dva páry rukavic. To znamená dvojnásobné náklady na OOPP, delší čas na fasování nových rukavic a více odpadu kvůli vyřazeným rukavicím, který se musí někam odvézt. Je opravdu důležité, aby firmy přemýšlely nad tím, jaké pracovní pomůcky zaměstnancům nakupují a zda odpovídají vykonávané práci a rizikům. Nejenže tím omezí riziko pracovních úrazů a sníží počet lidí na neschopenkách, ale také zefektivní své hospodaření.“

Bezpečnostní audit pomáhá nákupčím lépe řídit výdaje za OOPP
Zátěžové testy ochranného pracovního vybavení patří mezi nástroje bezpečnostního auditu. Audit je dobrovolná služba na bázi důvěry, která nemá firmy nachytat na švestkách, ani není smluvně vázána na žádný odběr zboží. Smyslem je seznámit bezpečnostní pracovníky a nákupčí s technologickým vývojem OOPP a pomoct jim lépe řídit výdaje za povinné ochranné vybavení pro zaměstnance. „Technologický vývoj v rámci ochranných prostředků jde mílovými kroky kupředu a v praxi vnímáme velký nepoměr v informovanosti decision makerů na straně koncových uživatelů a výrobců či distributorů na straně druhé. Audit a s ním spojená výměna informací je velmi efektivní cesta jak tento nepoměr srovnat. Ze zkušenosti víme, že si firmy často a nevědomky budují zbytečné vícenáklady až v řádu milionů korun ročně. Nejvíce patrné je to v automobilovém, stavebním, chemickém a těžkém průmyslu,“ uzavírá Tomáš Voženílek, jednatel společnosti Ardon Safety.

 

Přečtěte si také

Back to top button