Silniční doprava

MAN na hasičském festivalu

MAN na hasičském festivalu. Na největším srazu hasičských vozidel v České republice, který je zároveň veletrhem hasičské a záchranářské techniky, se představilo 357 vozidel a téměř 50 firem. Stánek společnosti MAN mezi nimi nemohl chybět, protože má v tomto segmentu velmi dlouhou tradici a silné postavení.

Po pětileté přestávce hostilo letiště u Přibyslavi ve dnech 18. a 19. srpna šestý ročník oblíbeného hasičského festivalu PyroCar. Opět se zde sešly desítky vystavovatelů hasičské techniky a speciálního vybavení, stovky hasičských vozů, tisíce hasičů a desetitisíce návštěvníků. Jelikož je akce zaměřena především na setkání hasičských vozidel – a těch bylo registrováno úctyhodných 357 na podvozcích různých značek včetně MANu – mohla si odborná i laická veřejnost prohlédnout širokou škálu techniky vyjíždějící k zásahům.

Přečtěte si také

Druhým tématem byly novinky a nejnovější trendy v tomto doslova životně důležitém odvětví průmyslu. Veletrhu PyroCar 2023 se zúčastnilo 47 vystavovatelů: výrobci podvozků pro hasičské speciály, výrobci hasičské i komunální techniky, výrobci nástaveb a prodejci, distributoři a výrobci hasičské a záchranářské techniky.

MAN Truck & Bus Česká republika vystavoval vozidla z modelových řad TGE, TGL, TGM a TGS, včetně dvou hasičských speciálů – TGM CAS 20 a minibusu TGE přestavěného pro hasiče. Cisterna je postavena na podvozku TGM 18.320 4×4 BB CH se čtyřdveřovou kabinou pro šestičlennou posádku. Motor poskytuje výkon 235 kW a je spojen s automatizovanou převodovkou TipMatic 12:12 OD. Podvozek s pohonem všech kol a vysokou světlou výškou umožňuje stroji překonávat vodní překážky hluboké až 750 mm. Nádrž na vodu vybavená vlnolamy má objem 4000 litrů, nádrž na pěnidlo 240 litrů.

Dodávka TGE 3.140 4×4 s rozvorem 3640 mm a maximální celkovou hmotností 3,5 tuny byla přestavěna na „dopravní vozidlo L1Z“. Hasičskou dodávku pohání čtyřválcový přeplňovaný motor o výkonu 103 kW, převodovka je šestistupňová manuální. Systém 4×4 s automaticky připojitelným pohonem předních kol je doplněn uzávěrkou diferenciálu zadní nápravy. Vozidlo s uspořádáním 8+1 (3,3,3) má vestavěné regály z hliníkových profilů pro euroboxy a výsuvnou plošinu pro uložení vyprošťovacího nářadí.

Celkem si návštěvníci mohli prohlédnout přehlednou expozici až 12 užitkových vozidel MAN, například obytný vůz TGE, 9místný minibus TGE ve verzi Individual S, nosiče kontejnerů na podvozku TGM, podvozek TGM s typickou dvojitou kabinou pro hasiče… A bonbónkem byl MAN TGS 33.520 6×6 s prezentačním skleněným kontejnerem z dílny MAN Individual, který byl středobodem stánku MAN.

Zdroj
MAN

Přečtěte si také

Back to top button