Silniční doprava

Telematika TIP Insight v praxi

Telematika TIP Insight v praxi. TIP Trailer Services Czech Republic s.r.o.se specializuje na pronájem dopravní techniky, údržbu, opravy a další služby, které poskytuje dopravním a logistickým zákazníkům. 

Jednou z poměrně nově zavedených služeb je telematika návěsů TIP Insight. O tom, jak se nová služba osvědčuje v praxi jsme hovořili s Martinem Langem, manažerem pro Česko a Slovensko.   

Telematika TIP Insight v praxi. Jaké jsou hlavní výhody telematiky návěsů TIP Insight? 

U tahačů je telematika již mnoho let běžnou záležitostí. U návěsů zatím není integrace do telematických systémů až tak běžná. Proto jsme pro naše zákazníky vyvinuli uživatelsky přívětivou platformu, která se snadno integruje do jejich vlastních sledovacích systémů. Díky tomu mají možnost vědět, kde se jejich návěsy nacházejí a v jaké jsou kondici. Telematika návěsů zlepšuje celkový přehled a tím pomáhá vylepšovat ekonomiku a bezpečnost provozu techniky. 

Telematika TIP Insight v praxi
Údaje o vozovém parku jsou k dispozici v reálném čase a historii

Co je možné na návěsech sledovat?

Zařízení namontované na přívěsu sbírá data z volitelných senzorů a zasílá je v reálném čase do sledovacího systému zákazníka. Zákazník si může zvolit od jednoduchých funkcí sledování polohy a trasování včetně geofencingu, přes sledování brzdného výkonu, tlaku a teploty vzduchu v pneumatikách, zatížení náprav až po hlídání teploty nebo otevření dveří v chladícím návěsu. 

Výměna informací mezi kanceláří a vozidly

Máte nějaký příklad, kdy telematika návěsu pomohla zabránit neoprávněnému vniknutí? 

Od našich zákazníků se nám zatím žádná zpráva nedonesla. Ale máme vlastní zkušenost. Telematika nám zachránila tři návěsy a jeden tahač před zmizením v zahraničí. Zpronevěřil je schválený a bonitní zákazník. Zaplatil depozity a techniku odvezl. Když byla splatná první faktura, měl zpoždění. Na telefony nereagoval, tak jsme se podívali do telematiky a zjistili jsme, že vozidla jela od nás přímo do Lince a tam se víc, než měsíc nepohnula. Poslali jsme tam rakouské kolegy, kteří zjistili, že zákazník tahač a návěsy prodal do bazaru. Bylo opravdu jednoduché je najít. Rád bych ale upozornil na to, že když se stanete obětí takového podvodu, neznamená to, že nalezená vozidla si můžete odvézt hned zpět. Už několik měsíců probíhá mezinárodní vyšetřování, které nám vozidla blokuje. 

Sada monitorování tlaku v pneumatikách nové generace

Jak se od uvedení na trh v loňském roce rozšířilo sledování tlaku v pneumatikách?

Naši zákazníci s velkými vozovými parky ho využívají téměř vždy. Jsou zvyklí monitorovat tlak v pneumatikách tahačů a znají jeho výhody. Vědí, že včasná diagnostika úniku tlaku nebo zvyšování teploty může předcházet prostojům, zvyšuje životnost, umožňuje lepší plánování péče a snižuje spotřebu. Menší zákazníci spíše vyčkávají, až vstoupí v platnost legislativa o povinné instalaci.  

K dispozici i jako mobilní aplikace

Jako poskytovatel skutečného full servisu nabízí TIP Trailer Services zákazníkům v České republice jedno kontaktní místo pro všechny služby týkající se vozového parku: 

TIP Trailer Services Czech Republic s.r.o.

Zdibsko 495

250 67 Klecany

martin.lang@tipeurope.com

tel: +420 727 899 789

www.tipeurope.com

Zdroj
RedakceTIP Trailer Services

Přečtěte si také

Back to top button