Silniční doprava

TIP není jen půjčovna

TIP není jen půjčovna. TIP Group je největší poskytovatel služeb v dopravě, a to nejen u nás. Abychom vás co nejlépe seznámili s možnostmi spolupráce, vyzpovídali jsme manažera pro Českou a Slovenskou republiku Martina Langa. 

TIP není jen půjčovna. Jaký je rozsah vašich služeb?

Děláme to, co umíme nejlépe a děláme to již 55 let. Nejsme bazar ani dopravce, který pronajímá techniku jindy určenou na prodej. Nenazýváme se ani půjčovna, ale poskytovatel služeb v dopravě a logistice. A to v rozsahu celé Evropy a Kanady. Máme know-how a stabilní zázemí. Nyní je nás již 3000 zaměstnanců.

Martin Lang

A co tedy konkrétně nabízíte mimo půjčování tahačů a návěsů? 

Když začnu jmenovat, tak mezi naše služby patří:

  • krátkodobé a dlouhodobé pronájmy nové i použité techniky
  • operativní leasing, kde se zákazníkovi objedná technika dle jeho přání a specifikace
  • odkup od zákazníka s následným pronájmem, třeba pro uvolnění kapitálu, nebo když už se dopravce nechce zabývat starostí o techniku, ale věnovat se přepravě. 
  • “Step in”. Koupě a pronájem již objednané techniky dopravcem jinde. Třeba od dealera, kdy zákazník nedosáhne na úvěr, nebo se po objednávce rozhodne, že si to raději půjčí bez starostí
  • Překlenovací pronájmy po dobu čekání na objednanou techniku
  • Servis a opravy, jak vlastní, tak zákaznické techniky (smluvně i Pay&Go)
  • Opravy poškození na dvoře zákazníka 
  • telematika TIP Insight (automaticky vybaveno z výroby)
  • prodej použité techniky
  • LNG čerpací stanice
  • TIR parking 
  • Poradenství 

A další služby, dle lokací…

Co patří mezi vaše střednědobé plány?

Neustále rozšiřujeme síť vlastních servisů, geografickou stopu a diverzifikujeme portfolio. Nedávnou akvizicí je v únoru převzatý servis Rudolf Sedlmeier u Mnichova s 50 mechaniky.  Také se neustále rozšiřujeme díky akvizicím. Původně Dánská společnost EURO-Leasing s více jak 1 700 návěsy je již pár dní také v rodině TIP. V ČR je vlastní servisní síť otázka 1-2 let. Již na tom usilovně pracujeme. Buď postavíme na zelené louce, nebo se spojíme s již zaběhlými servisy. V Polsku, kde je obrovský potenciál, otevíráme i tři servisy ročně. 

V čem se lišíte od konkurence?

Naší největší konkurencí jsou ti, kteří si pořizují techniku do vlastnictví. To je něco, co na západ od nás moc tradice nemá. Flexibilita je pro nás důležitá. Často slyším od zákazníka, že se nechce vázat na dlouhodobý pronájem a pak si pořídí tahač na 5 leté financování.

Na konci mu zbude tahač s 600 + tis km, který s sebou nese riziko velice velkých neočekávaných výdajů. U nás si můžete nové tahače půjčit na 24-60 měsíců (ojeté klidně na 1 měsíc), návěsy běžně i na déle. Samozřejmě platí, čím déle, tím levněji. A to i s možností ukončit předčasně, pokud je to předem dohodnuto. 

A co výměna techniky v průběhu pronájmu?

Jsou i případy, kde se dopravci změní v průběhu let typ práce, a tak ho necháme předčasně vyměnit jeden typ vozidla za jiný a spolupráce pokračuje dál. Mimo klasické tahače a drtivé většiny typů návěsů máme lehké distribuční sólo vozidla, cisterny, sklopky, posuvné podlahy, sila, hákové kontejnery, podvaly na nadrozměry, výměnné nástavby, terminálové tahače Kamag…

Co děláte s ojetými vozidly?

Máme specializované oddělení TIP Used na prodej naší ojeté techniky. Nyní dokonce i nakupujeme od ostatních evropských poboček TIP, abychom měli co prodávat. Stejně tak třeba naši kolegové z jiných států prodají naši techniku. Nájemní techniku sdílíme všichni stejnou. Neznamená, že když je vozidlo například v Německu, patří jen jim. Kdo dřív přijde se smlouvu, bere. 

Jak to vypadá s dostupností tento rok?

Čekací doba se pořád nijak nezlepšuje, proto neustále objednáváme dopředu v našich běžných specifikacích. Dovolím si upozornit, že máme objednáno dostatek tahačů a každým týdnem již začnou výrobci doručovat. V prosinci jsme dostali 83 ks IVECO S-WAY, k dnešku je na skladě zbylých max. 5. Teď je na řadě DAF XG480 a MAN TGX500. Dále pak Volvo FH500 I-Save (turbo compound) a na podzim je řada na MB Actros. 

A jak je to s jinými vozidly než tahači?

Dále jsou jako vždy dostupné BDF nosiče výměnných nástaveb, nosiče kontejnerů, stavební vozidla s rukou a mnoho dalšího. Úspěšní jsme i v poskytování terminálových tahačů Kamag. Co se týká návěsů a výměnných nástaveb, letos jsme neobjednali nic. Nehodláme nakupovat o skoro 30% meziročně dráž. Navíc stále nabíhají opožděné dodávky z loňského roku. Nákupy pro zákazníky na přání samozřejmě nadále pokračují. Každý zákazník má u nás stejný profesionální přístup. Ať už je to nadnárodní logistická firma, nebo dopravce, kde je majitel a řidič jedna a ta samá osoba.

Jako poskytovatel skutečného full servisu nabízí TIP Trailer Services zákazníkům v České republice jedno kontaktní místo pro všechny služby týkající se vozového parku: 

TIP Trailer Services Czech Republic s.r.o.

Zdibsko 495

250 67 Klecany

martin.lang@tipeurope.com

tel: +420 727 899 789

www.tipeurope.com

Čtěte také: Telematika TIP Insight v praxi

Zdroj
Rozhovor

Přečtěte si také

Back to top button