Motorismus

ČPP: počet odhalených pojistných podvodů sice meziročně klesl, objem zachráněných peněz ale stoupl na dvojnásobek. Zachráněno bylo skoro 60 milionů

Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group (dále jen „ČPP“) a její specialisté odhalili v loňském roce pojistné podvody za 59 milionů korun. Objem uchráněné částky představuje ve srovnání s rokem 2019 dvojnásobek. Na tři čtvrtiny prošetřovaných případů připadá na oblast pojištění vozidel.

Za rok 2020 prošetřovali specialisté ČPP více jak 570 případů s podezřením na pojistný podvod. U již uzavřených případů představuje uchráněná hodnota částku v objemu 59 mil. Kč (za rok 2019 se jednalo o 660 případů za téměř 33,5 mil. Kč). Ve srovnání s rokem 2019 se v loňském roce zvýšila uchráněná hodnota téměř dvojnásobně. Nejvíce odhalených podvodů bylo v Praze, pomyslnou druhou příčku obsadily shodně kraje Moravskoslezský a Jihomoravský a třetí je Středočeský kraj.

Pojistné podvody se dlouhodobě páchají především v oblasti pojištění vozidel. „Tři čtvrtiny prošetřovaných případů jsou právě z toho typu pojištění, ať již z povinného ručení nebo havarijního pojištění. Jedná se často o hrané a smyšlené dopravní nehody. Setkáváme se také s případy, kdy se škoda skutečně nastala, ale poškozený se snaží uplatnit a po pojišťovně chce zaplatit i ta poškození, která nesouvisí s dopravní nehodou a nastala již dříve,“ upřesňuje Dita Němečková z Úseku bezpečnosti. A uvádí případ, který v uplynulém roce řešili specialisté z oddělení vyšetřování. „Motocyklista skutečně nehodu měl, přední kolo motorky na štěrku dostalo smyk a došlo k pádu na levou stranu. Vedle skutečného poškození motocyklu, ke kterému došlo při pádu, se snažil, abychom mu zaplatili i poškození na pravém boku motocyklu. Provedeným šetřením jsme zjistili, že poškození nekorespondují a nemohla nastat při dopravní nehodě,“ popisuje případ z praxe Němečková.

V průběhu roku 2020 jsme nezaznamenali nárůst případů, které bychom mohli spojovat s COVID-19 a snahou opatřit si nezákonným způsobem finanční prostředky. Domníváme se, že je to způsobeno opatřeními spojenými s nouzovým stavem v ČR, kdy činnost lidí je výrazně omezena. To potvrzují i předběžné statistiky Policie ČR, které za loňský rok uvádějí pokles trestné činnosti.

Pro zvýšení efektivity v odhalování pojistných podvodů Česká asociace pojišťoven od roku 2012 provozuje Systém pro výměnu informací o podezřelých okolnostech (SVIPO a SVIPO II). Důležitou strategií v boji proti pojistnému podvodu je úzká spolupráce pojišťoven s Policií ČR. Pojistný podvod je trestný čin, za který může být pachatel odsouzen k trestu odnětí svobody až ve výši deseti let.

Přečtěte si také

Back to top button